Skip to main content

Het is een bekend feit dat het vinden en behouden van getalenteerde werknemers een van de grootste uitdagingen is voor werkgevers. Vaak wordt er gefocust op het vinden van werknemers die voldoen aan de standaard functieprofielen, maar wat als u een werknemer heeft die unieke vaardigheden en capaciteiten heeft die niet passen binnen een traditionele functiebeschrijving?

Dit is waar jobcarving van pas kan komen. Bij jobcarving wordt gekeken naar een openstaande vacature, met het doel deze geschikt te maken voor een bestaande kandidaat. Door jobcarving toe te passen, kunt u medewerkers werven die anders niet voor de functie in aanmerking waren gekomen. Zo kan jobcarving een oplossing zijn bij een dreigend personeelstekort.

Maar waarom zou u als werkgever jobcarving moeten overwegen? We zetten een aantal redenen op een rij:

  1. Verhoogde productiviteit

Door de functie af te stemmen op de werknemer en die diens sterke punten te laten gebruiken, kunt u de productiviteit verhogen. Ook verhoogt het werkplezier, en ook dat is productief; als werknemers hun werk leuk vinden, zullen ze meer gemotiveerd zijn om hun werk te doen en zal de kwaliteit van hun werk verbeteren.

  1. Duurzaam personeelsbeleid

Door jobcarving toe te passen, kunt u werknemers dus behouden die anders misschien weg zouden gaan. Als werknemers zich gewaardeerd voelen en in staat zijn om hun potentieel te maximaliseren, zullen ze minder snel vertrekken en hoeft u minder tijd en middelen te besteden aan het vinden en opleiden van nieuwe werknemers.

  1. Verbeterde bedrijfscultuur

Jobcarving kan ook helpen bij het creëren van een positieve bedrijfscultuur. Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen en in staat zijn om hun vaardigheden en capaciteiten te gebruiken, zal de sfeer op de werkplek verbeteren. Dit kan leiden tot een hogere werknemersbetrokkenheid en -tevredenheid, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere bedrijfsprestatie.

  1. Verminderde personeelstekorten

Met jobcarving kunt u kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat biedt niet alleen hen, maar ook u voordelen. Zo kan het bijdragen aan het tegengaan van een personeelstekort. Door een functie met een paar aanpassingen geschikt te maken voor een kandidaat met een arbeidsbeperking, werft u personeel uit een groep die u eerder niet voor ogen had.

Maar hoe gaat jobcarving in zijn werk? Lees meer over wat jobcarving inhoudt, of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.

Close Menu