Skip to main content

In de jaarlijkse publicatie Regio in Beeld schetst het UWV een zo nauwkeurig en actueel mogelijk beeld van de huidige, regionale arbeidsmarkt. Onlangs verscheen de editie van dit jaar, Regio in Beeld 2024-2025, waarin de arbeidsmarktsituatie van het afgelopen jaar wordt behandeld en er vooruit wordt gekeken naar de toekomst.

Uw WerkgeversServicepunt neemt u graag mee in de conclusies en adviezen die uit het rapport voor Zuid-Kennemerland en IJmond naar voren komen.

Personeelstekorten blijven de norm

Uit het rapport blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt nog altijd wordt gevoeld in vrijwel alle sectoren in Zuid-Kennemerland en IJmond. Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt iets lijkt te verminderen, blijft het voor werkgevers de komende jaren moeilijk om personeel te vinden. Deze krapte is dan ook grotendeels structureel en niet eenvoudig op te lossen.

Sectoren met grote maatschappelijke uitdagingen, zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek, ervaren het meest de gevolgen van deze schaarste. Daarnaast blijft er, ongeacht de economische situatie, een grote vraag naar technische en ICT-professionals. Deze beroepen zijn cruciaal voor de energietransitie, waaronder projecten zoals de aanleg van laadpalen, de uitbreiding van elektriciteitsnetten en het onderhoud van industriële machines.

Het aantal banen en vacatures blijft groeien

Voor 2024 en 2025 verwacht UWV dat het aantal banen groeit met in totaal 2.300. In de uitzendbranche en zorg & welzijn neemt het aantal banen in 2025 toe, terwijl het aantal banen in de financiële diensten, openbaar bestuur en transport krimpt.

De spanning op de arbeidsmarkt neemt iets af, maar blijft voelbaar. Het aantal openstaande vacatures is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, met in het tweede kwartaal van 2024 nog altijd 8.110 openstaande vacatures in Zuid-Kennemerland en IJmond.

Meer werkenden in de regio

Het aantal werkenden in de regio is de afgelopen tien jaar gestegen, met Nederland als een van de Europese koplopers in arbeidsparticipatie. In 2023 bereikte de netto arbeidsparticipatie in Zuid-Kennemerland en IJmond een record van 73,9%, vergeleken met 68,1% tien jaar eerder. Desondanks blijft deze groei onvoldoende om de toenemende vraag naar personeel bij te houden, en in juni 2024 stonden nog 19.550 mensen als werkzoekend geregistreerd bij het UWV.

Wat veroorzaakt de krapte op de arbeidsmarkt?

De aanhoudende krapte is het gevolg van meerdere factoren, zoals de vergrijzing van het personeelsbestand, een mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt, de wens voor deeltijdwerk en de vele baanwisselingen. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de regio. Niet alleen bedrijven, maar ook de maatschappij ondervindt problemen, bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer.

Een andere blik op personeelszaken

Om het werk ondanks deze uitdagingen gedaan te krijgen, is het belangrijk om op een andere manier naar personeelszaken te kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanboren van nieuw (ongekend) talent. Ook oplossingen zoals het efficiënter inrichten van werkprocessen, het toepassen van technologie en het aanbieden van scholing om de arbeidsproductiviteit te verhogen kunnen hieraan bijdragen.

Daarnaast is het behouden van personeel cruciaal, en dat begint al bij het onboardingproces. Het bieden van groei- en carrièremogelijkheden en een prettige werkomgeving kan helpen medewerkers aan uw bedrijf te binden.

Manieren om vraag en aanbod beter te verbinden

  • Nieuw talent aanboren: Als de ideale kandidaat niet direct beschikbaar is, kunnen werkgevers creatiever zijn in hun aanpak. Denk aan laagdrempelige kennismakingen, stageplekken voor studenten, het loslaten van strikte functie-eisen en investeren in begeleiding of scholing. Ook is het zinvol om te kijken naar groepen zoals statushouders, gepensioneerden, mensen met een kwetsbaarheid of arbeidsbeperking, en buitenlandse werknemers.
  • Werk anders organiseren: Werkgevers kunnen taken herschikken, nieuwe functies creëren of overbodige taken schrappen. Daarnaast kan deeltijdwerk aantrekkelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door duobanen of combinatiebanen aan te bieden, of door medewerkers de mogelijkheid te geven meer uren te werken.
  • Medewerkers binden en boeien: Het behouden van personeel blijft belangrijk. Door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, een zorgvuldig inwerktraject, ontwikkelmogelijkheden en ondersteuning op bijvoorbeeld financieel gebied aan te bieden, kunnen werkgevers hun personeel tevreden houden en betrokkenheid vergroten. Tevreden werknemers fungeren bovendien als waardevolle ambassadeurs voor de organisatie.

Lees verder in Regio in Beeld 2024-2025

Wilt u het volledige rapport inzien? Dat kan hier.

Uw partner in personeelszaken

Heeft u, net als veel andere werkgevers in de regio, last van de huidige krapte op de arbeidsmarkt? Bijvoorbeeld bij het invullen van vacatures, het behouden van uw medewerkers of andere personeelsvraagstukken? Uw WerkgeversServicepunt staat voor u klaar met advies en ondersteuning. We zijn uw sparringpartner op de arbeidsmarkt en kunnen u adviseren over bijvoorbeeld beschikbare regelingen en subsidies, werving en selectie en meer. Onze dienstverlening is kosteloos. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Contact
Close Menu