Met een bijeenkomst voor statushouders vond op 1 oktober in wijkcentrum de Ringvaart in Haarlem-Zuid de aftrap plaats van de Week van het Werk. Van 1 tot en met 3 oktober brengt het Werkgevers Servicepunt (WSP) Zuid-Kennemerland en IJmond werkzoekenden die een duwtje in de rug nodig hebben en werkgevers met elkaar in contact.

Ook voor statushouders is het vinden van werk niet vanzelfsprekend.
In het wijkcentrum zaten dinsdagmorgen daarom 11 adviseurs van het WSP klaar om hen, waar mogelijk, te bemiddelen richting werk. Tijdens deze ochtend hebben ongeveer 52 statushouders de eerste stappen richting de Nederlandse arbeidsmarkt gelegd.

Aan de slag
Deze statushouders doen mee met het project Aan de slag, waarin ze worden begeleid naar betaald werk, in opdracht van de gemeenten Haarlem en Zandvoort. Daarnaast waren er ook statushouders uitgenodigd uit de IJmond en Heemstede. Aan de slag wordt uitgevoerd door Pasmatch Personeelsdiensten, VluchtelingenWerk en Agros uitzend- en re-integratiebureau.

Integreren
Sommige statushouders zijn klaar voor bemiddeling naar werk, anderen werken daar nog aan en volgen bijvoorbeeld taallessen. Dit laatste maakt directe plaatsing bij een werkgever niet altijd mogelijk, maar ook dan zoeken de WSP-adviseurs naar kansen om de werkzoekende verder te helpen. Bijvoorbeeld door een meeloop-dag of werkstage te organiseren. Dit stimuleert een snelle integratie en vergroot de kans op werk.

Potentie
Ook Murat schuift met zijn cv aan bij adviseur Marjolein Veeninga. Zij vertelt: ‘Hij heeft een prachtig cv. In zijn thuisland heeft hij ruime ervaring in het onderwijs opgedaan en zijn lerarendiploma is in Nederland gewaardeerd op masterniveau. Ook belangrijk: zijn hart ligt echt in het onderwijs en hij doet vrijwilligerswerk om te integreren. Helaas is zijn Nederlands op dit moment nog niet voldoende voor een baan voor de klas. Maar ik ga proberen een stage te regelen via mijn contacten in het onderwijs, want voor een kandidaat als hij ga ik in mijn netwerk echt de mogelijkheden na.’

Tekst: Cindy Rodenburg