Skip to main content

Vier dagen vol kennis delen, ontmoetingen en inclusie 

Tientallen werkgevers en werkzoekenden namen deel aan de Week van het Werk, die van 13 tot en met 16 november plaatsvond. Op de vier verschillende dagen werden er door zowel het WerkgeversServicepunt als ZKIJ Werkt Door diverse evenementen georganiseerd met het oog op het delen van kennis, inclusie en het maken van nieuwe connecties. 

Een dag in het teken van kennis delen

De aftrap van de Week van het Werk in het Telsar stadion in Velsen. Dankzij het weer (code geel) was het een onstuimige dag, maar desondanks waren alle 50 deelnemers aanwezig op de Dag van de kennis. Na een kort welkomstwoord nam Joselyn Faber, arbeidsmarktadviseur bij UWV, de werkgevers mee in de wondere wereld van Gen Z. Zij deelde aan de hand van een aantal stellingen haar kennis met de zaal. Omdat de nadruk lag op het delen van kennis, werden er gedachten met elkaar uitgewisseld over de generatie en werden vooroordelen aan de kaak gesteld. 

Kennis opdoen tijdens de workshoprondes

Na de plenaire sessie was het tijd voor de eerste workshopronde. Werkgevers konden zelf kiezen bij welke workshop zij aansloten. Zo nam JIBSER hen mee in het ontwikkelen van een sterk employer brand, leerden ze schuldenproblematiek bij medewerkers herkennen door Oneloan, en vertelde tekstbureau Voor Tekst alles over het schrijven van een pakkende vacaturetekst, om een paar voorbeelden te noemen. De workshops werd door de aanwezige werkgevers goed ontvangen. 

Na een korte pauze volgde een tweede workshopronde, waarna de werkgevers voldaan en met veel opgedane kennis weer huiswaarts gingen. Na afloop ontvingen alle deelnemers een stekje van de pannenkoekenplant, die ze vervolgens met aandacht verder konden laten groeien. Ook kregen ze van de workshopleiders onder andere checklists en whitepapers mee, zodat ze met de opgedane kennis aan de slag konden.

Werkzoekenden vinden hun route naar werk

Op de Dag van de ontmoeting werd er op twee verschillende locaties het Inspiratie- en Adviesplein georganiseerd. Het evenement was een samenwerking tussen ZKIJ Werkt Door en het WerkgeversServicepunt, en was bedoeld om werkzoekenden te ondersteunen in hun zoektocht naar passend werk. 

Een ochtend- en middagprogramma 

De dag begon in Haarlem, op de locatie bij Rasom. Om 09.30 uur werden de werkzoekenden hartelijk ontvangen en konden ze middels een persoonlijke routekaart bij de collega’s van ZKIJ Werkt Door terecht. De routekaart, die zij zelf in konden vullen, wees de weg naar het informatiepunt waar ze terecht konden voor hun hulpvraag. Er was onder andere een taalpunt, een werkfitcheck, een keuzehulp en een stand met VR-brillen aanwezig. 

Om 12.00 uur was het event in Haarlem afgelopen en verhuisde het Inspiratie- en Adviesplein naar de centrale hal van de gemeente Beverwijk voor het middagprogramma. Op deze manier konden ook werkzoekenden in de omgeving van Beverwijk eenvoudig deelnemen aan de dag.

Activiteiten bij de brancheteams

Het WerkgeversServicepunt had adviseurs van verschillende brancheteams paraat staan om hun kennis over de huidige arbeidsmarkt in de regio met de bezoekers te delen. Bij de teams konden werkzoekenden niet alleen inzicht krijgen in de huidige vacatures die binnen de branches openstonden, maar konden ze ook op een leuke manier kennismaken met de verschillende werkvelden. Zo konden ze bij team Techniek met een paar ingrediënten zelf frisdrank maken, bood team Horeca zelfgemaakte snacks aan en konden ze bij team Zorg verschillende zorgtaken uitvoeren en letterlijk een vinger aan de pols houden. Bij team Handel maakten de werkzoekenden daarnaast kans om een volle boodschappenmand te winnen door de waarde van de producten juist te schatten. 

Op de Dag van de ontmoeting werden veel contacten gelegd, en lieten werkzoekenden hun gegevens achter voor vervolggesprekken.  

De Werkbezoekdag

Op 15 november vond de landelijke Werkbezoekdag plaats, waarop werkgevers hun baan, bedrijf of branche in de schijnwerpers konden zetten en in een (online) kennismakingsgesprek een kijkje in de keuken konden geven. Ook in onze regio deden verschillende werkgevers mee, waaronder Thuiszorg Inholland in Haarlem en McDonalds in Beverwijk. 

Inclusief ondernemen biedt kansen

De Week van het Werk werd afgesloten met het Vacaturecafé. Hier konden werkgevers kennismaken met enthousiaste werkzoekenden die vallen onder de Banenafspraak en WIA. Ook werden zij door het WSP geïnformeerd over de voordelen en (financiële) regelingen bij het aannemen van deze kandidaten. 

Renzo Deurloo van GreenFox was aanwezig om de werkgevers middels een kort interview te vertellen waarom hij gelooft in een inclusieve arbeidsmarkt. Zijn boodschap was duidelijk: wil je dat je organisatie voortbouwt en groeit, dan loont een inclusieve houding. Onbenut arbeidspotentieel biedt kansen op een oververhitte arbeidsmarkt. 

Een drankje en een bitterbal

Na het openingswoord stonden zeventien werkgevers klaar om kennis te maken met 43 kandidaten. Sommigen kwamen samen met een begeleider terwijl anderen zichzelf presenteerden. Alle kandidaten kregen aan het begin een goodie bag mee, die ze konden vullen door bij alle werkgevers langs te gaan. Onder het genot van een drankje en natuurlijk een bitterbal (wat niet mag ontbreken in een café) zijn er tal van kennismakingsgesprekken gevoerd. 

Participatieprijs Werkgevers

Ook werd op deze dag de Participatieprijs voor werkgevers uitgereikt in de regio Zuid-Kennemerland. Hogeschool Inholland in Haarlem mocht de prijs tijdens de feestelijke ceremonie in ontvangst nemen. 

Foto: Adam van Noort

Blijf op de hoogte van komende evenementen 

In het nieuwe jaar worden er voor zowel werkgevers als werkzoekenden weer mooie evenementen georganiseerd. Wilt u het eerste nieuws rondom onze evenementen ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en LinkedIn om op de hoogte te blijven! 

Close Menu