Skip to main content

Het aantal WW-uitkeringen in Nederland is in de maand mei met 3,1% gestegen. Dat is aanzienlijk minder dan de 16,1%-stijging in april. Ook in de drie Noord-Hollandse arbeidsmarktregio’s was de stijging in mei lager dan de maand ervoor. In Zaanstreek/Waterland nam het aantal WW-uitkeringen met 3,6% toe. In Zuid-Kennemerland en IJmond was de stijging met 3,3% iets lager. Noord-Holland Noord liet zelfs een kleine daling van het aantal lopende WW-uitkeringen zien.
Gemiddeld stonden er in de drie arbeidsmarktregio’s tussen eind april en eind mei ruim 7.250 vacatures open. Dit geeft aan dat er nog steeds kansen zijn voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt.

Ontwikkeling regionale vacatures
In de eerste weken van de coronacrisis daalde het aantal vacatures sterk. Van medio maart tot medio april was deze daling van 25%, groter dan het landelijk gemiddelde. In de vier weken daarna was de daling aanzienlijk kleiner. In zowel Zaanstreek/Waterland (-10%), Zuid-Kennemerland en IJmond (-9%) en Noord-Holland Noord (-5%) was de daling weliswaar nog flink, maar wel duidelijk minder dan de 13% landelijk. In de drie regio’s samen staan de meeste vacatures open voor technische beroepen. Vooral bouwvakkers en mensen in metaal en techniek worden veel gezocht. Ook naar administratief personeel is nog veel vraag, verschil is wel dat het aantal mensen dat op administratieve functies solliciteert veel groter is.

Verschil in sectoren
De invloed van de coronacrisis verschilt per sector. Vooral de uitzendsector en de horeca zijn hard geraakt. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er in deze sectoren veel mensen met een flexibel contract werken. Er zijn eveneens sectoren die juist groei laten zien. Naast de zorg, waar de vraag naar personeel direct sterk toenam, geldt dit ook voor de post en koeriers en voor de overheid. Meer over de invloed van corona op de regionale arbeidsmarkt is te vinden op werk.nl.

De verwachting voor de komende maanden is onzeker. Er zijn zorgen over de ontwikkeling van het aantal faillissementen. De komende maanden moeten daarover meer duidelijkheid brengen.

Close Menu