Skip to main content
Werkgevers verhaal McDonalds Beverwijk

De samenwerking tussen McDonald’s Beverwijk en IJmond Werkt! gaat lang terug. Waar tegenwoordig vooral Garantiebanen worden ingevuld met personeel via IJmond Werkt!, was er begin jaren ’00 al een langdurige samenwerking met de Meergroep toen McDonald’s plek bood aan Begeleid Werker Leon.  McDonald’s Beverwijk is een Franchise die geleid wordt door Owner/Operator Peter Blomberg. Think global, act local is het motto van de wereldwijd opererende fastfoodketen. Zo was een van de speerpunten van oprichter Ray Kroc dat je als onderneming iets moet willen terugdoen voor de samenleving waarin je opereert en werkzaam bent. McDonald’s Beverwijk streeft er naar haar personeelsbestand een afspiegeling te laten zijn van juist diezelfde omgeving en dat betekent dat zij volop kansen creëren voor iedereen.

Op dit moment werken er 5 personen via IJmond Werkt! of andere instanties als WerkSaamBeter bij de ‘Mac’. Esther Geerling-Meijer is HR Manager van deze vestiging. “We kijken altijd naar de kwaliteiten van de persoon en wat diegene toevoegt. We hebben bijvoorbeeld Mahshid, een vriendelijke goedlachse dame die in ons restaurantgedeelte te vinden is om de boel netjes te houden en om bestellingen aan tafel te serveren. Achter de schermen werkt Hitomi die een kei is in het bijhouden van het magazijn, de koeling en de vriezer en het netjes houden van de omgeving rondom het restaurant. Iedereen hoort erbij en dat is het leuke aan ons restaurant. We hebben medewerkers die aan de Universiteit studeren en we hebben collega’s met een taalachterstand en/of diverse andere bijzonderheden zoals bijvoorbeeld autisme of leerbeperkingen. Samen runnen we het restaurant, ieder in z’n eigen rol maar allemaal met heel veel plezier. Daar had Ray Kroc ook een mooie quote voor: None of Us is as Good as All of Us!”

Dat er geen onderscheid wordt gemaakt onderling blijkt wel. Esther: “Toen ik intern ging mededelen dat we genomineerd zijn voor de IJmond Werkt! Award omdat we werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werd er gereageerd met: ‘Huh, hebben we die dan?’.  We zijn gelijkwaardig, is het gevoel onderling. Iedereen wordt uitgedaagd om op z’n eigen niveau het beste uit zichzelf te halen.”

Tips voor collega-werkgevers heeft Esther wel. “Breng je werkzaamheden in kaart en kijk of je eenvoudige taken kunt clusteren. Deze taken bij elkaar kunnen worden ingevuld door iemand via IJmond Werkt!, je andere personeel kan zich focussen op hun hoofdtaak. Het effect hiervan is ook bewustwording: collega’s zien dat het niet iedereen even makkelijk af gaat in het leven. Dat relativeert maar levert ook inzichten op; dat ze iemand kunnen helpen met zijn ontwikkeling of dat ze zelf iets kunnen leren van iemands ijzeren doorzettingsvermogen en inzet. Hierdoor wordt hun werk leuker en vooral diepgaander en interessanter. Met de juiste inzet kan het dus echt een toegevoegde waarde zijn voor je bedrijfsvoering.”

 

Close Menu