Skip to main content

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengen, dat is ons doel als WerkgeversServicepunt. Maar wie zijn onze adviseurs, en waar houden zij zich in hun dagelijks werk mee bezig? Vandaag interviewen we Marion, adviseur bij WSP Zuid-Kennemerland en IJmond, over haar werk.

Wat vind je belangrijk (en leuk) aan het werk bij het Werkgeversservicepunt?
“Heel veel dingen! Wat ik het leukste én belangrijkste vind, is de verbinding leggen tussen mensen. Dan ontstaat er echt iets.”

Tussen welke mensen leg je die verbinding?
“De verbinding tussen werkgevers en kandidaten is een mooi voorbeeld, vooral wanneer daar een match uit ontstaat. Natuurlijk kan zo’n verbinding ook tussen bedrijven onderling, collega’s onderling of partners onderling zijn. Een baan is niet altijd het einddoel; een verbinding kan ook leiden tot vrijwilligerswerk of een eerste kennismaking met een vakgebied of werkgever.

Het is mooi om teruggekoppeld te krijgen dat mensen na onze hulp op hun plek zijn. Sommige werkzoekenden komen als muurbloempje binnen. Ze zijn de weg een beetje kwijt, hebben geen aarde meer onder hun voeten. Langzaam groeit dat zelfvertrouwen terug: een paar maanden later zit daar een zelfverzekerd iemand voor je die de weg weer heeft gevonden.”

Welk verhaal is echt typerend voor het werk dat je doet?
“Ik doe dit werk nu al 15 jaar. In mijn beginperiode heb ik ooit een vrouw ontmoet van ongeveer mijn leeftijd. Zij was op haar negentiende getrouwd, had geen studie gevolgd en had zelfs nooit een baan gehad. Nu was ze gescheiden en wist ze niet waar ze moest beginnen. Elke nacht sliep ze bij haar moeder in het verzorgingstehuis op een matrasje. Ze kon geen weg vinden naar werk en kon daardoor ook geen woning vinden.

We hebben haar bij een callcenter laten starten. Dat was bijzonder, want ze had geen werkervaring en kwam zo meteen in de verkoop terecht. Toch bleek het een succesvolle match. Een jaar later mailde ze ons: ze was agent van het jaar geworden binnen het bedrijf waar ze werkte en was daar beretrots op. Inmiddels had ze een woning en had ze haar leven weer op de rit. Dat zijn verhalen die je altijd bijblijven.”

Wat is kenmerkend aan het team van het WSP?
“De collega’s in ons team komen uit verschillende disciplines. De één komt bijvoorbeeld uit de gemeentewereld, de ander van het UWV of Spaarne Werkt. Al die disciplines zijn bij elkaar gesmolten binnen het WSP, en die samenwerking gaat erg goed. We worden nog steeds aangestuurd door verschillende organisaties met hun eigen doelstellingen, maar we hebben geleerd om elkaar te versterken.”

Wat zou je werkgevers mee willen geven?
“Het WSP is heel divers en kan meedenken bij allerlei problemen die binnen een organisatie spelen op het gebied van arbeid en personeel. Niet alleen wanneer het gaat om het vullen van vacatures, maar ook op andere gebieden. We kunnen bijvoorbeeld ook meedenken over de krapte op de arbeidsmarkt, leerwerktrajecten en het organiseren van evenementen. Er is zoveel meer mogelijk dan vaak gedacht wordt!”

Close Menu