Skip to main content

Werk anders organiseren tegen personeelstekorten

Het optimaal organiseren van werk is van groot belang voor elke organisatie. Een goed georganiseerde werkomgeving kan leiden tot een hogere productiviteit en meer tevreden medewerkers. In tijden waarin personeel lastig te werven is, kan het anders organiseren van werk een uitkomst bieden. Zo kan het noodzakelijke werk alsnog worden gedaan zonder dat er direct nieuw personeel geworven hoeft te worden, of kunnen er nieuwe kandidaten aangetrokken worden. In deze blog bespreken we enkele tips over hoe u dat aan kunt pakken.

Personeelstekorten tegengaan: maak meer uren werken mogelijk

Wist u dat ruim één op de tien deeltijdwerkers in Nederland meer uren wil werken en daarvoor direct beschikbaar is? Als werkgever kunt u personeelstekorten aanpakken door de organisatie van werk anders vorm te geven. In sommige gevallen kan het eenvoudig zijn om werknemers een groter contract aan te bieden, waardoor er met hetzelfde aantal mensen meer werk kan worden verzet. Dit stelt werknemers in staat om hun financiële zelfredzaamheid te vergroten door meer uren te werken. Echter, het is niet altijd even eenvoudig. Werknemers zijn mogelijk niet goed op de hoogte van de voordelen of hebben zorgen over ongunstige roosters. Contractuitbreiding is vaak een wens die niet besproken wordt of waarvan gedacht wordt dat werknemers het niet zouden willen. Het bespreekbaar maken van dit onderwerp kan al veel opleveren.

In sommige sectoren, zoals zorg en schoonmaak, kan het werk zich op bepaalde momenten van de dag concentreren. In deze gevallen is het een uitdaging om het werk zo te organiseren dat langere diensten mogelijk zijn. Daarnaast kan het uitbreiden van het aantal uren het werk aantrekkelijker maken voor (bepaalde) werkzoekenden. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om combinatiebanen aan te bieden, waarbij banen en taken worden gecombineerd, om aan deze behoeften tegemoet te komen.

Personeelstekort oplossen: onderzoek of u banen en taken kunt combineren

Een tekort aan personeel kan worden aangepakt door de multi-inzetbaarheid binnen uw personeelsbestand te vergroten. Op deze manier kan drukte binnen de organisatie worden opgevangen door medewerkers in te zetten waar het op dat moment rustiger is, wat de flexibiliteit van de bezetting vergroot.

Daarnaast kunnen combinatiebanen worden ingezet, waarbij één werknemer twee banen vervult. Deze banen kunnen zowel binnen uw organisatie als in samenwerking met andere organisaties (in andere sectoren) worden gecombineerd. Combinatiebanen kunnen een goede manier zijn om een (deeltijd) functie op te vullen binnen uw huidige personeelsbestand. Het stelt werknemers in staat om meer uren per week te werken door hen een extra taak of combinatiebaan te geven, vooral als ze beperkt worden in hun huidige werk. Het kan ook interessant zijn voor werknemers in aanpalende sectoren die normaal gesproken niet in beeld zouden komen. Tegelijkertijd zorgt het voor meer verbinding tussen verschillende afdelingen of organisaties.

Het uitvoeren van andere taken of het combineren van twee banen biedt werknemers ook de ruimte om zich te ontwikkelen in een ander vakgebied en zorgt voor meer afwisseling in het werk, waardoor leren en ontwikkelen worden gestimuleerd. Let op: het is belangrijk dat het verkrijgen van extra taken voor werknemers van toegevoegde waarde is en niet resulteert in een verhoogde werkdruk.

Duo- of combinatiebanen mogelijk maken

Een mogelijkheid is het creëren van duobanen, waarbij één baan wordt ingevuld door twee werknemers in deeltijd. Dit wordt ook wel job sharing genoemd. Duobanen bieden een goede oplossing wanneer het lastig is om één persoon te vinden die aan alle functie-eisen voldoet, of wanneer iemand niet in staat is of niet bereid is om voltijds te werken. Twee werknemers kunnen elkaar goed aanvullen in een duobaan. Bovendien kan het voorkomen dat een werknemer om bepaalde redenen minder uren wil werken, maar wel in dezelfde functie wil blijven. In dit geval kunnen taken gedeeltelijk worden doorgeschoven naar een andere medewerker binnen de organisatie of kan er extra personeel worden aangetrokken.

Daarnaast kunnen duobanen ook worden gecreëerd door middel van jobcarving en functiecreatie, waarbij taken binnen een functie worden herschikt of nieuwe functies worden gecreëerd. Deze aanpassingen stellen u in staat om op een effectieve manier om te gaan met personeelstekorten en de werkzaamheden succesvol te organiseren.

Ervaart u personeelstekorten? Het WerkgeversServicepunt kan u helpen.

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om het werk anders te organiseren om zo personeelstekorten tegen te gaan. WerkgeversServicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond denkt hierin graag met u mee. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

"*" geeft vereiste velden aan

Informatie over je bericht

Bestand uploaden

Upload documenten met extra informatie, zoals bijvoorbeeld een flyer.
Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Wat zijn jouw contactgegevens?

Naam*

Let op!

We krijgen meerdere aanvragen binnen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op als dit nodig is, maar doen dit wel op basis van datum en grootte van de aanvraag. Heeft je aanvraag enige spoed? Neem dan contact op met Monique.
Close Menu