Skip to main content

Nieuw talent aanboren, hoe doet u dat?

Het aantrekken van nieuw talent is essentieel voor de groei en ontwikkeling van elke organisatie. De perfect passende kandidaat laat zich soms echter moeilijk vinden. Als dit het geval is, loont het om anders te kijken naar het talent dat wél beschikbaar is. Wilt u graag nieuwe talentbronnen aanboren? Hieronder vindt u enkele tips over hoe u dat aan kunt pakken.

Betrek studenten bij uw organisatie

U kunt studenten betrekken door hen uit te nodigen voor open dagen, excursies en stageplekken aan te bieden. Ook kunt u mogelijkheden bieden voor bijbanen naast de studie om studenten alvast aan uw organisatie te binden. Daarnaast kunt u het onderwijs inschakelen door (werknemers van) uw organisatie gastcolleges te laten geven en studenten samen met werkenden aan projecten te laten werken of cursussen te laten volgen. Deze activiteiten geven studenten een realistischer beeld van het werkveld dan alleen schriftelijke voorlichting.

U kunt er ook voor kiezen om (gedeeltelijk) de studiekosten van studenten te vergoeden als een manier om hen aan uw organisatie te binden, waarbij u als voorwaarde stelt dat ze na hun afstuderen enkele jaren bij u in dienst blijven. Daarnaast kunt u traineeprogramma’s aanbieden om pas afgestudeerden aan te trekken, hen aanvullende kennis te bieden en door te laten groeien binnen uw organisatie.

Het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking

Het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking kan een oplossing bieden. Als werkgever kunt u mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking direct in dienst nemen, eventueel na scholing of extra begeleiding.

Daarnaast is detachering een optie: de kandidaat gaat aan het werk bij de werkgever, waarbij de begeleiding en personele bezetting worden geregeld door een sociaal werkbedrijf, reïntegratiebedrijf of intermediair (via de gemeente). Als werkgever betaalt u een vergoeding voor het geleverde werk. Detachering kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Idealiter dient detachering als een opstap naar een reguliere baan, maar het biedt ook een terugkeeroptie als het werk niet succesvol blijkt te zijn.

Mensen met een arbeidsbeperking kunnen ook eenvoudigere taken overnemen van mensen in meer gespecialiseerde functies, vooral in tijden van een krappe arbeidsmarkt (door middel van jobcarving en functiecreatie).

Nieuw personeel zelf opleiden

Het is mogelijk om nieuw talent aan te boren door personeel op te leiden binnen uw eigen organisatie. Leerwerktrajecten bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om leerlingen direct in uw organisatie te laten starten, wat vaak resulteert in een dienstverband na afronding van de opleiding. In bepaalde sectoren kan het nuttig zijn om eerst een voorschakeltraject in te zetten, waarin werkzoekenden ervaren hoe het is om naast het werk een opleiding te volgen en kennismaken met de praktijk van het werk.

Samenwerking met instanties zoals het UWV of gemeenten biedt veel mogelijkheden. Het UWV werkt regelmatig samen met werkgevers, uitzend- en detacheringsbureaus en opleiders om werklozen op te leiden. Er zijn scholingsinitiatieven in verschillende sectoren en regio’s, zoals installatiemonteur, kok, verzorgende IG, schilder of klantcontactmedewerker, waarbij werkgevers intensief betrokken worden bij de werving.

Daarnaast kunnen bedrijven hun eigen bedrijfsopleiding of bedrijfsschool starten, vooral in de technische sector. Dit stelt nieuwe werknemers in staat om specifieke kennis en vaardigheden op te doen die aansluiten bij de behoeften van het bedrijf. Tegelijkertijd kan een bedrijfsschool ook dienen om de kennis en vaardigheden van het huidige personeel up-to-date te houden en leren en ontwikkeling te stimuleren. Een bedrijfsschool kan werken met opleiders die al binnen uw bedrijf actief zijn, maar ook met opleiders vanuit ROC’s. Het opzetten van een bedrijfsschool kan een aanzienlijke investering zijn, met name voor kleinere bedrijven, maar het kan leiden tot een grotere instroom van talent en de ontwikkeling van huidige werknemers bevorderen. In sommige gevallen richten bedrijven met gedeelde doelen gezamenlijk een bedrijfsschool op.

Het WerkgeversServicepunt denkt graag met u mee

Wilt u als werkgever meer kandidaten in beeld krijgen, of bent u benieuwd hoe u op andere manieren op zoek kunt naar talent? WerkgeversServicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond helpt u hier graag bij. Neem gerust contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

"*" geeft vereiste velden aan

Informatie over je bericht

Bestand uploaden

Upload documenten met extra informatie, zoals bijvoorbeeld een flyer.
Max. bestandsgrootte: 2 MB.

Wat zijn jouw contactgegevens?

Naam*

Let op!

We krijgen meerdere aanvragen binnen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op als dit nodig is, maar doen dit wel op basis van datum en grootte van de aanvraag. Heeft je aanvraag enige spoed? Neem dan contact op met Monique.
Close Menu